Kalastus Loimijoessa

 

Loimijoen vesi on kohtuullisen puhdasta. Tehokkaita puhdistuslaitoksia on rakennettu ja maatalouden aiheuttamat ravinnepäästöt ovat vähentyneet huomattavasti. Vesi on sameaa sateiden jälkeen, mutta on kuitenkin uimakelpoista. Veden korkeusvaihtelut ovat mielestäni olleet siedettävissä rajoissa, ainakin Hirvikosken ja Vuolteen välillä.
Harrastan kotitarvekalastusta. Loimijoen kalakanta on runsas ja monipuolinen. Viime vuosina kalojen kutu on onnistunut hyvin, koska pientä kalanpoikasta on rantavesissä hämmästyttäviä määriä. Poikaset ovat nopeita ja elinvoimaisia.
Lohikaloja on istutettu onnistuneesti jokeen ja niistä eniten olen saanut satenkaarirautua (kirjolohi). Särkikalat lisääntyvät ja näyttävät voivan hyvin. Turpaa ja toutainta on aika runsaasti. Epäilen ja syytän isoja toutaimia niistä isoista repeämistä, joita ilmestyy heti uuteenkin verkkoon. Kuhakin aina joskus ui pyydyksiin. Haukikanta on erittäin hyvä ja niitä on kaiken ikäisiä. Tänä kesänä suurin saalis oli tasan metrin pituinen hauki. Olen saanut 6,5 kiloisia haukia useita joka kesä. Oletan runsaalla haukikannalla olevan syynsä siihen, kun särjet ovat vähentyneet huomattavasti. Sain myös ihmeellisen näköisen kalan, jota en löytänyt kalakirjastakaan. Vein sen elävänä kalastuksenvalvojan tunnistettavaksi ja hän sanoi, että se on SUUTARI.
Löytyy aina jotain huonoakin. Istutin yli kolmesataa rapua kahteen eri paikkaan muutama vuosi sitten. Ravustin ne tuosta sivujoesta. Nyt koeravustus oli pyöreä nolla. Kalastuksen valvojan koeravustus oli myös v.1999 masentava : nolla rapua. Rapujen häviämisen syynä lienee rapurutto.
Loimijoen erikoisuutena sanotaan olevan luonnonmukaisesti lisääntyvä toutainkanta ja että se on ainoa joki maassamme, joka virtaa etelästä pohjoiseen.

Takaisin